Sardalleida

Sardana i Llibertat

Sardana i Llibertat
Autoria imatge: Albert Masagué

SARDANA I LLIBERTAT

Article d'opnió d'Albert Masagué Escoda

.........................................................................................

No sé si compartir seria el verb adequat perquè des del punt de vista esportiu, tot es comparteix i tot es competivitza alhora. És una mateixa moneda amb dues cares. La part més dolça de l'esport és el triomf i sempre respecte dels altres contrincants. 

I la part dansada de l'esport no competitiu?. No acabo de trobar, però sí enyorar la dansa de la nostra cultura. Simultàniament en la parla humana i a una dansa humana, mil·lenària o no però sí particular, genuïna.  En període de confinament  perpetrat en Estat d'Alarma Covid-19, hem vist com tothom s'arreglava a casa per continuar amb la seva rutina diària,  confinatreball, confinaesport, confina…  Fins i tot hem pogut ballar amb la nostra parella política, però i amb les altres parelles? les conegudes, per compartir un espai un temps d'afició,… han sigut anorreades.

Desenvolupar l'expressió corporal dirigida a una altra persona, aquella a la que vols enamorar, a part de no ser fàcil, és preciós. La dansa espectacle, damunt del cadafal, projecta el seu llenguatge, la seva força perquè si no hi poses energia no projectes res, no ensenyes res, no alliberes res. Encara que diletants sobre l'escenari, treballem en comú, treballem per conservar i perpetrar les danses dels fadrins avials. Connectem entre nosaltres i els altres a partir del nostre propi km.0, el cos humà.

Verbs  tan injuriats com infectar han de reviure en positiu a través de la dansa d'arrel, la sardana, la popular, la més social i viva. Coadjuvada amb música ens serveix per arribar a la poètica del moviment. 

Privar-me de l'acció del ball amb la sardana ha paralitzat el contagi del meu esperit dansat. Em volen fer canviar la meva relació amb el capital humà. Tenir-me tant a prop i al mateix moment tant lluny dels altres em rebenta, patim la síndrome del presidiari. 

Sabem que podem ballar sols però la relació d'equip queda perduda. L'art de ballar sol, és similar al d'escriure sol, dibuixar sol, però sempre desitges que arribi als demés com objecte de cultura.

Si ens eliminen els incentius i ens obliguen a canviar les nostres prioritats ens resten qualitat i experiència de vida.

El qui s'ha d'esperar i quedar apartat és un simple manat perquè no és lliure. Doncs Déu ni do com desitjo la meua llibertat.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA