Sardalleida

Suspès el concurs de colles sardanistes de Balaguer

Suspès el concurs de colles sardanistes de Balaguer
Autoria imatge: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

Els concursos de Ponts i Almacelles els únics celebrats en aquesta edició

La cancel·lació dels concursos de Verdú i Bellvís, anteriors al de la Capital de la Noguera, ha provocat el tancament de l'any de les colles amb només la realització dels concursos de Ponts i Almacelles anteriors al primer confinament decretat a principis del mes de març. 

La crisi sanitària provocada per la Covid-19 va fer impossible dur a terme els concursos programats per la primavera i principis d'estiu. Amb l'arribada de la tardor s'albirava un raig d'esperança per retornar a engegar el campionat de colles sardanistes però la sobtada arribada de la segona onada de la pandèmia va tirar per terra totes les esperances malgrat els esforços d'entitats i ajuntaments com Vilanova de Bellpuig i Cervera per celebrar els respectius concursos encara que transformats en exhibició.

El baix moment de forma que pateixen moltes colles a conseqüència de deixar els entrenaments al llarg de molts mesos, el respecte que produeix en molts desaires el fet de celebrar trobades, la cancel·lació per part dels ajuntaments de molts actes de les festes majors fa molt difícil programar i tirar endavant l'activitat sardanista. Els constants canvis en la normativa decretada per les autoritats sanitàries arran de l'increment dels contagis tampoc ajuden a les entitats a programar cap mena d'activitat.

La Unió de Colles Sardanistes de Catalunya va cancel·lar amb anterioritat el Campionat de Catalunya de Lluïment i també el de Punts Lliures.

Albert Masagué, president de l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (Acstell), en la passada assemblea ordinària de l'entitat celebrada el diumenge 4 d'octubre, va exposar que al llarg de l'any 2019 s'havien celebrat setze concursos de colles sardanistes puntuables pel campionat de la Terra Ferma. També va recordar les últimes modificacions de la normativa del campionat, les quals han estat aprovades per la nova temporada del campionat l'any 2021. El més destacat d'aquests canvis és el que fa a la paritat dels dansaires. El nou reglament contempla la possibilitat que una de les parelles sigui del mateix sexe per facilitar arribar a les quatre parelles, mínim per poder participar en un concurs. També per sumar una parella més i poder participar deu o dotze dansaires, màxim permès i evitar penalització i alhora una puntuació més baixa. També es manté que les colles alevines i infantils puguin ballar amb el màxim de dansaires, indiferentment de si són nens o nenes. Incentivar i donar més lluïment a la sardana revessa és un dels punts a tractar en pròximes reunions de capdanseres.

L'Actual junta de l'Acstell està formada per Albert Masagué com a president i en Joan Corbella, Jordi Corbella i Dora Prats com a vocals. Masagué va fer una crida a la participació i implicació dels dansaires amb l'entitat i sumar esforços i iniciatives per revitalitzar els concursos de colles sardanistes. 

En els pròxims dies des dels departaments de secretaria i comunicació es posaran en contacte amb les diferents entitats i agrupacions per acabar de definir l'agenda d'activitats pel pròxim any. Des de la Federació es remarca la necessitat de construir l'agenda des de la perspectiva de màxima normalitat i segons l'evolució de la pandèmia a partir de principis d'any, adaptar-la a la realitat del dia a dia.

També des de la Federació s'anima a les colles sardanistes a reprendre els assaigs i el dia a dia de la colla, prenent totes les mesures sanitàries pertinents, per començar el campionat amb la forma física adequada a l'esforç que representa defensar una sardana tant en lluïment com en punts lliures. Des de la UCS es recorda que la sardana de campionat s'emmarca en el protocol d'esports. 
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA