Sardalleida

Ferran León i la sardana

Ferran León i la sardana
Autoria imatge: Joaquim Fabrés

Un vincle amb la sardana de més de seixanta anys 

Com vam informar en anteriors pàgines sardanistes, després de tretze anys de pertinença a la junta de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, Ferran León cessa com a vicepresident donant el relleu a la sardanista de Bellvís, Pepita Solsona.

Seria molt injust vincular la figura d'en Ferran León només a aquests anys de participació en la direcció de l'entitat sardanista. León ha estat, és i esperem que per molts anys un home lligat estretament al món sardanista i a la sardana.

Ferran León Perna (Lleida, 1946) és diplomat en Relacions Laborals, desenvolupant la seva activitat laboral en Corredors de Comerç i Notaris.

León es va iniciar en el món de la sardana de la mà de Dolors Safont, la qual havia fundat la colla sardanista "Lleida Jove" l'any 1953. Safont va crear una nova colla en categoria infantil l'any 1960 amb el nom de "Jovent Lleidatà" en la qual va debutar Ferran León, en el concurs celebrat en l'antic Frontó de Lleida amb motiu de la Festa Major de la ciutat.

En aquells anys, la ciutat de Lleida comptava amb 10 colles sardanistes i una quantitat semblant en la resta de la província, totes elles en categoria Gran. L'any 1963 León i altres sardanistes van passar a formar part de la colla gran "Lleida Jove", Aquest fet va propiciar la seva participació en tots els concursos que se celebraven a la demarcació de Lleida, i en molts altres de la resta de Catalunya, Andorra la Vella i Font-romeu a la Catalunya Nord.

Un cop llicenciat del servei militar i davant la desaparició de la seva colla, León va col·laborar com a capdanser de noves agrupacions que s'estrenaven com les d'Alcarràs i Alcoletge.

Al mateix temps, es va inscriure en el Cos de Jurats del Campionat Provincial de Sardanes, que en aquells anys estava organitzat per la Secció Sardanista del C.E. Huracans, dirigit Sebastià Gràcia. Avui en dia, Ferran León continua la seva pertinença en el Cos de Jurats, seguit exercint fins a l'actualitat, en el si de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida.

León ha estat actor teatral, sempre en el camp amateur, amb els grups lleidatans TOAR i A.E.M. Belles Arts Teatre, i de forma esporàdica amb altres companyies teatrals. També ha intervingut en nombrosos recitals poètics, com rapsode.

Ferran León ha exercit com a tresorer de l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes entre els anys 2007 i 2013, i com a vicepresident de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida del 2014 fins octubre de 2020.

Aquest breu resum biogràfic d'en Ferran León ha estat possible gràcies a la col·laboració de la sardanista Elena Santamaria, anterior secretaria i actual tresorera de la FSCLL.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA