Sardalleida

Sardanes confinades

Sardanes confinades
Autoria imatge: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

Nou mesos d'iniciatives adaptades a la pandèmia

Nou mesos després del decret de confinament total de la població i el consegüent tancament empresarial, cultural i esportiu, continuem amb uns alts índexs de contagi. Aquest fet, ha obligat a un tancament perimetral i un de toc de queda, impensable mesos enrere i sense precedents.

Sense oblidar l'aspecte més dur de la pandèmia, amb els milers de morts a causa del virus, tots els àmbits de la nostra societat s'han ressentit d'aquesta crisi. La cultura ha estat un dels sectors més perjudicats en l'aplicació de les mesures de lluita contra la transmissió de la pandèmia. Mesures qüestionades en molts casos si fem cas als indicadors que assenyalen les accions culturals com activitats segures i de mínim risc de transmissió. Malgrat fets molt puntuals, els promotors i organitzadors culturals ho ha fet molt bé, han aplicat estrictament les normes dictades i això es reflecteix en els baixos índex de contagi en aquests esdeveniments, però per contra, no es tradueix en cap avantatge pel sector en el moment de dictar noves mesures.

I el món sardanista ha rebut fort, molt fort. Agrupacions i entitats s'han vist obligades, molt a pesar seu, a cancel·lar tota l'agenda sardanista anual en les seves respectives poblacions. Ajuntaments obligats a desprogramar i cancel·lar tots els actes de festa major, arrossegant com no, les sardanes. Cobles amb actuacions sota mínims i amb un clar perill de continuïtat. Ballades, concursos de colles, concerts i altres esdeveniments sardanistes esborrats en un tres i no res de les agendes culturals.

Malgrat tot, una part del món sardanista s'ha negat a una inactivitat i ha aprofitat les noves tecnologies i les xarxes socials per continuar treballant per la nostra dansa. La demarcació de Lleida ha estat força activa a les xarxes, amb diverses propostes publicades i que han estat seguides per nombrosos sardanistes.

Un clar exemple de la voluntat de mantenir una continuïtat sardanista, encara que en format digital, han estat els vídeos resum publicats amb l'objectiu de commemorar esdeveniments que no s'han pogut celebrar de manera presencial. Hem gaudit dels vídeos de l'Agrupació Sardanista de Mollerussa per celebrar la Ballada de Rams, la Diada de la Mare de Déu de Montserrat, l'Aplec de la sardana i les ballades de festa Major. Els Amics de la Sardana d'Almacelles també van publicar un vídeo amb motiu de l'Aplec de la Sardana que s'havia de celebrar  el primer cap de setmana del mes de juny. L'Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig, en la mateixa línia, va editar un parell de vídeos en els quals les colles més petites de la vila ballen un parell de sardanes amb motiu del Concurs de Colles Sardanistes que tampoc es va poder celebrar.

El Grup sardanista Montserrat també va editar un divertit vídeo el cap de setmana del concurs de colles de la ciutat de Lleida. Vam recuperar per les xarxes un resum del concurs de Ponts que, conjuntament amb el d'Almacelles són els únics que s'han pogut celebrar. Els amics de la Sardana de Tàrrega també van editar uns enregistraments visuals amb motiu de la Festa Major.

De totes aquestes iniciatives virtuals sens dubte, les més emotives van ser les enregistrades al principi de la pandèmia amb missatges d'esperança o de suport. Així l'Agrupació Sardanista de les Borges Blanques i la Colla Brut Natura van publicar un vídeo amb el nom de "Tornarem als Concursos". En aquesta línia el Grup Sardanista Montserrat va editar un vídeo amb un fort missatge d'esperança. La colla mollerussenca "Somnis del Pla" també va publicar un vídeo amb l'etiqueta #Joacceptoelrepte per tal de conscienciar a la ciutadania de la importància de quedar-se a casa per evitar els contagis. 

També les xarxes ens van apropar a la celebració dels 25 anys del Grup Sardanista Estol-Espígol d'Agramunt. Una important efemèride pel que representa com a grup però sobretot com a vital colla sardanista en el marc dels concursos de colles tant en la demarcació de Lleida com en l'àmbit català

Altres activitats publicades a les xarxes han estat el vídeo de Sant Jordi de l'Agrupació Sardanista Punteig, el Kahoot organitzat pel Grup Sardanista Montserrat, el vídeo conjunt de Somnis del Pla i el compositor Òscar Barqué, l'enregistrament del Brindis dels pastorets de V. Miserachs per part de la Bellpuig Cobla o la proposta que arribava des de Sitges de la Gran Confisardana en la que hi van participar una vintena de sardanistes lleidatans, entre altres.

Les xarxes també han permès mantenir el contacte entre entitats o entre els mateixos components dels grups sardanistes. Amb aquest format han proliferat les assemblees de les associacions, grups de treball, assaig virtual de colles sardanistes o cursos de sardanes de lluïment o de punts lliures. 

També ha estat un temps per reactivar contactes a través de les xarxes o posant al dia els canals de comunicació. En aquest context s'ha apreciat un increment de publicacions en grups i entitats un xic apagades fins a data d'avui o la reactivació de perfils i posada en marxa de nous com la pàgina oficial al Facebook i nou perfil a Instagram dels Amics de la Sardana d'Almacelles.

Aquestes i altres activitats, que de ben segur es queden en el tinter, han contribuït a la continuïtat de la informació en les pàgines sardanistes publicades en els mitjans de comunicació i en els canals en línia de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida.




0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA