Sardalleida

Èxit d'audiència del concert virtual de la final de La Sardana de l'Any

Èxit d
Autoria imatge: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

El concurs rep més de 800 votacions en línia

El dissabte 14 de novembre es va celebrar el concert de la gran final del concurs de La "Sardana de l'Any 2019". Una edició, la trenta-unena, marcada per la crisi sanitària que ha obligat els organitzadors a realitzar canvis en la data i d'auditoris previstos inicialment per tal de poder aplicar amb rigor tots els protocols sanitaris dictats per PROCICAT per aquest tipus d'esdeveniments.

Les últimes mesures sanitàries dictades, amb el confinament perimetral inclòs, han obligat a la Confederació Sardanista de Catalunya a celebrar el concert sense públic i retransmetre'l en reproducció en línia pel canal de YouTube de l'entitat i per la mateixa pàgina web del concurs.

Tres mil nou-centes seixanta visualitzacions en la xarxa YouTube

Segons dates dades recollides pel canal social, el mateix dissabte 14 de novembre, el nombre de visualitzacions arribava a la xifra de 3.960, tot un rècord per una retransmissió sardanista de gairebé dues hores de durada.

El nombre total de vots emesos, exclusivament en línia i des de qualsevol dispositiu electrònic, ha sobrepassat els 800, comptabilitzant-se com a vàlids un total de 727. Aquest còmput de vots va decidir el guanyador i l'accèssit del Premi Popular. Des de l'organització van crear un sistema de registre previ per poder accedir a les votacions i garantir que el resultat fos el més clar possible per tal d'evitar vots fraudulents. Aquestes xifres demostren que el concurs de "La Sardana de l'Any" desperta molt interès en el món sardanista. 

El concert fou presentat per Queralt Pedemonte, presentadora del programa Coblejant a Ràdio Calella Televisió i presidenta de l'Agrupació Sardanista de Calella, acompanyada de Pau Benavent, comunicador en premsa cultural i social. Les sardanes van ser interpretades per les cobles Jovenívola de Sabadell i la Principal de la Bisbal. En la segona part, el concert va comptar amb la fantàstica actuació de l'Esbart Dansaire de Rubí.

Lluís Alcalà s'endú amb el Premi Popular

"25 anys màgics" del compositor barceloní, Lluís Alcalà va guanyar el Premi Popular amb 622 vots.  L'accèssit, amb 559 vots, va ser per la sardana "Gresca, tabola i ball de rams" del compositor Jordi León. Alcalà i León són dos reconeguts músics i compositors amb nombrosos premis en el seu currículum.

El Premi Joventut recau en Jan Fité

El Premi Joventut, per a compositors menors de trenta anys, va ser atorgat per un jurat format per músics de cobla al jove compositor Jan Fité per la sardana "Sió", composició musical dedicada al 30è aniversari de la Cobla Jovenívola d'Agramunt. Fité destaca com a músic i compositor de sardanes, però també en el camp de la música per videojocs, cinema i peces musicals de teatre i concerts.

La jove compositora Anna Abad ha estat distingida amb l'Accèssit al Premi Joventut per la sardana "A temps!". EL jurat estava format pels músics: Joan Gibert, Jordi Figaró, Joan Francesc Vidal, Xavi Molina i Jordi Molina. 

Marc Timón Premi de la Crítica

"Llobregat Grooves" és la sardana amb la qual Marc Timón ha aconseguit, per segon any consecutiu, el Premi de la Crítica. Timón, natural de Castelló d'Empúries, és director d'orquestra i intèrpret de piano i tible. Amb més d'una cinquantena de premis nacionals i internacionals, Marc Timón és considerat un dels compositors catalans més destacats en actiu del panorama musical català.

L'accèssit al Premi de la Crítica ha estat pel Joan Druguet i la sardana "Un mar de verdor".

L'Espluga de Francolí seu del pròxim Concert de la Sardana de l'Any.

En el transcurs de l'acte es va anunciar la celebració del pròxim Concert de la Sardana de l'Any en el Teatre Casal de l'Espluga de Francolí el dissabte 15 de maig de 2021.

Xavier Tresserras, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, en el seu parlament, va encoratjar a les entitats a continuar treballant i programant activitat  sardanista arreu de Catalunya i insta a les institucions a donar-li suport. Tresserras també ha destacat que totes les activitats culturals s'han dut a terme sota la normativa dictada per les autoritats sanitàries i ha remarcat el fet que la Cultura és segura.

Àngels Ponsa, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya va voler destacar l'esforç del món sardanista per adaptar-se a nous formats i va manifestar el suport per part del Govern al món sardanista.

La Sardana de l'Any és un concurs organitzat per la Confederació Sardanista de Catalunya, en el que participen les sardanes seleccionades entre les estrenades durant l'any. 

Les sardanes s'emeten per una seixantena d'emissores de ràdio, les quals recullen els vots dels oients. El primer concurs es va celebrar l'any 1972, i amb l'excepció dels anys 1987 i 2003 en els quals no es  va celebrar,  arriba a l'edició número 31 aquest 2020.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA