Sardalleida

Vint-i-cinc anys de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

Vint-i-cinc anys de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida
Autoria imatge: Joaquim Fabrés

L'entitat aixopluga als diferents sectors sardanistes de la demarcació lleidatana.

La Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, va iniciar els actes de celebració del vint-i-cinquè aniversari en la passada edició de la Nit de la Sardana que va tenir lloc en el mes de novembre de 2019 en la vila de Bellcaire d'Urgell. Un inici de celebració que s'havia de prolongar al llarg de l'any 2020 i culminar en la Nit de la Sardana que s'havia de celebrar a Almacelles el passat 7 de novembre. Celebracions que s'han quedat en el tinter a causa de la pandèmia sanitària en què estem immersos i que ha provocat l'ajornament o directament, la cancel·lació de la gran majoria d'actes sardanistes.

En el transcurs de la Nit de la Sardana celebrada a Bellcaire d'Urgell es va dur a terme, com a primer acte d'aniversari, el lliurament d'una placa als cinc presidents que han dirigit l'entitat al llarg d'aquests anys i també a Josep Ramon Fontanet Espinet que va ser president de la Territorial de Lleida de 1992 al 1994.

L'11 de novembre de 1995 va tenir lloc a Mollerussa, l'assemblea constituent de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida. La nova entitat va néixer amb l'objectiu d'aglutinar el món sardanista lleidatà sota el mateix paraigües per tal de dotar-lo d'identitat pròpia, organitzar un treball en comú i per erigir-se en la veu principal sardanista davant les institucions. 

En la junta de la Federació hi són representades les entitats: Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (Acstell), formada per les 22 colles sardanistes de competició i la quinzena de persones del cos de jurats, la Coordinadora d'Aplecs de les Comarques Lleidatanes, amb 35 agrupacions sardanistes afiliades,  el Saltem i Ballem amb més de seixanta monitores i monitors sardanistes i els 25 Informadors Sardanistes. Un important volum de persones que treballen constantment en la promoció, divulgació i l'ensenyament de la sardana.

La Federació de Lleida és hereva de la Territorial de la Federació Sardanista de Catalunya, organització que treballava, en cada territori, amb l'objectiu d'agrupar les diferents branques sardanistes per tal de treballar de forma més eficaç i sumar esforços. 

La Territorial de Lleida, en el moment de la seva reconversió amb Federació com entitat pròpia, estava presidia per Josep Maria De Las Heras de Mollerussa, el qual va continuar com a primer president de la nova Federació fins a l'any 1997.

L'acompanyaven en Ramon Vallés Puig de Juneda com a sots president, Montserrat Carulla Solé de Miralcamp com a secretària i en Josep Ramon Gort Oró de l'Albagés com a tresorer. També formaven part de la primera junta, en Josep Ramon Fontanet Espinet de Vilanova de Bellpuig com a president de l'Acstell, en Jaume Fabregat Escué de Bellvís en representació de la Coordinadora d'Aplecs, en Josep M. Melà Puig d'Anglesola per part del Saltem i Ballem i en Josep M. Castelló Mateu de Verdú donant veu als Informadors Sardanistes.

La resta de presidents de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida han estat, Josep Sans Solé (1998/1999), Josep Maria Boldú Navarro (2000/2007), Josep Maria Roset Salla (2008/2013) i des de l'any 2014 fins a l'actualitat en Carles Vall Rusines.

La Federació Sardanista de les Comarques de Lleida (FSCLL) té com a objectiu principal la promoció i difusió del moviment sardanista, així com aprofitar la seva estructura per a col·laborar en el desenvolupament del moviment cultural, associatiu i cívic de les terres de Lleida. 

La FSCLL assumeix la gestió administrativa i econòmica dels sectors, els quals tenen un funcionament independent i propi al seu àmbit d'actuació. La Federació disposa de secretaria i departament de comunicació per poder desenvolupar les tasques administratives i de comunicació pròpies de l'entitat i que posa a disposició de totes les agrupacions i entitats afiliades com a suport en el seu dia a dia.

La Federació està representada en la junta de la Confederació Sardanista de Catalunya en la figura d'en Carles Vall que actua com a vocal. També en la Unió de Colles sardanistes de Catalunya amb l'Albert Masagué, president de l'Acstell, i en la Unió d'Aplecs de Catalunya amb l'Ester Llovera com a tresorera i en Josep Maria Roset com a vocal.

En l'àmbit administratiu, la Federació manté el contacte directe amb les institucions territorials per tal de gestionar la tramitació i petició de subvencions i ajuts, i amb els ajuntaments seus de possibles activitats sardanistes de caràcter provincial. També és la interlocutora amb la resta d'institucions sardanistes en l'àmbit de país i coordina les activitats amb la resta de les sectorials de la demarcació de Lleida, donant suport tant  en la gestió administrativa com d'activitats. En l'apartat d'ensenyament, participa en la gestió i organització dels cursos en les escoles del Saltem i Ballem i en les Trobades Intercomarcals Escolars i de la gent Gran. 

Pel que fa al departament de comunicació, la Federació manté un conveni de col·laboració amb els dos mitjans de comunicació amb més presència en el territori amb la publicació d'una pàgina impresa d'informació sardanista setmanal. En l'àmbit de les noves tecnologies, l'entitat disposa de pàgina web pròpia (www.sardalleida.cat) i de perfil propi a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram i YouTube amb un important nombre de seguidors. També dona suport en temes de comunicació a les agrupacions que ho sol·liciten. Des del departament de comunicació, i arran de l'interès demostrat en una primera jornada de comunicació que es va dur a terme en una reunió de la Coordinadora d'Aplecs,  s'havien previst jornades informatives en aquest àmbit que malauradament la pandèmia ha obligat a posposar.

La Nit de la Sardana és l'activitat més destacada de l'agenda de la Federació. Una festa anual que aplega el món sardanista lleidatà de tots els àmbits i edats. Sardanistes molt joves i grans s'uneixen per celebrar i compartir l'estima per la dansa catalana en una celebració dinàmica i festiva. La Nit de la Sardana també acull la clausura del Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma amb el lliurament de premis i trofeus. Una nit en la qual la Federació lliura els guardons Rotllana i Sardalleida en reconeixement a persones i entitats que han destacat en la divulgació i promoció de la sardana.

La Federació s'encarrega també de tot aquell tipus d'activitats que no entra dins l'àmbit de les diferents sectorials, a més de ser l'ens de coordinació i representativitat màxima del moviment sardanista a les comarques de Lleida.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA