Sardalleida

Deu anys de la Ballada de Cap d'any a Alfés

Deu anys de la Ballada de Cap d
Autoria imatge: Au, fés Sardanes

Més de 150 dansaires participen en la trobada sardanista.

L'agenda sardanista a les comarques lleidatanes arranca el primer dia de l'any a Alfés. Amb el nom "Ballada de la Boira" els sardanistes més atrevits, desafien les baixes temperatures de les nostres contrades per trobar-se en una ballada que es consolida amb el pas del temps. 

El pròxim divendres 1 de gener de 2021 a 1/4 de nou del matí, el món sardanista té una cita en l'Ermita de Sant Salvador d'Alfés, per celebrar tots plegats, la desena edició de la Ballada a la Boira o Ballada de Cap d'Any amb la Bellpuig Cobla en l'apartat musical.

L'any 2011, un grup de sardanistes d'Alfés i del Grup Sardanista Balafia de Lleida van decidir, a semblança d'altres indrets de Catalunya, celebrar una ballada de sardanes a trenc d'alba el primer dia de l'any. El mirador excepcional des de l'Ermita de Sant Salvador d'Alfés, des del qual s'albira tota la plana de Lleida fins al Montsant va ser el lloc escollit per celebrar la trobada sardanista.

La primera edició va tenir lloc l'1 de gener de 2012 amb la participació d'una cinquantena de sardanistes i la música enregistrada. La grata experiència i les ganes de repetir el pròxim any, van envalentir als organitzadors a programar una nova edició. 

L'increment del nombre de dansaires any rere any va consolidar la ballada i propiciar la contractació de la Bellpuig Cobla a partir del 2016. Formació que continua interpretant les primeres sardanes de l'any fins a la data actual.

Un bon esmorzar, gentilesa de l'organització, amb llonganissa, botifarra negra i cansalada a la brasa, pastissos casolans, cafè i begudes, donen força als dansaires per ballar les nou sardanes del repertori. Segons l'organització en les últimes edicions, amb un increment constant en l'assistència, unes 150 persones l'any 2020, hi han participat dansaires de poblacions de fora de la demarcació de Lleida com Berga, Reus, Castellar del Vallès i El Vendrell. De les contrades lleidatanes: Lleida capital, Alguaire, Alcarràs, Torrefarrera, Mollerussa, Les Borges Blanques, Artesa de Lleida, Llardecans, Maials, Granyena de les Garrigues, Tàrrega i Cervera entre altres.

El repertori sardanista que oferirà la Bellpuig Cobla serà: "Placidesa" d'en Lluís Albert, "El petit Oriol" d'en Josep Prenafeta, "Ullets blaus" de Josep Cassú, "A la plaça de Vic" de Francesc Riumalló, "Per tu, Rita" de Manel Saderra, "Els Saltimbanquis" de Jordi Paulí, "Àngela gentil" de Josep Saderra, "El meu jaumet" de Francesc Juanola, "Escalenca" de Pere Mercader i clourà la ballada el repicó de "La Santa Espina" d'Enric Morera.

La ballada de Cap d'Any d'Alfés està organitzada pel Grup Sardanista d'Alfés amb el suport i col·laboració de l'Ajuntament d'Alfés.


0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA