Sardalleida

Recuperar l'agenda dels concursos de colles sardanistes és l'objectiu de l'Acstell

Recuperar l
Autoria imatge: Albert Masagué

El calendari s'inicia al febrer a Ponts amb sardana de Lluïment i a Cervera amb sardana revessa. 

El Campionat de Colles Sardanistes de Catalunya i els de les diferents territorials ven ser cancel·lats el passat 2020 arran de la impossibilitat de celebrar-los a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19.

A la demarcació de Lleida només es van poder celebrar els concursos de Ponts i Almacelles en el mes de febrer i març respectivament. Un miratge en l'evolució de la pandèmia va possibilitar la celebració d'una exhibició de colles sardanistes a Cervera el mes de setembre, però la crua realitat va obligar a suspendre finalment la resta de competicions.

Centrem la informació sardanista d'aquesta setmana en l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (Acstell). Entrevistem al president de l'entitat, Albert Masagué, per copsar el moment actual de l'agrupació, de les colles i el futur més immeditat del Campionat.

Albert, bon dia. Abans d'entrar en temes d'actualitat de les colles, ens fas una ràpida introducció a l'Acstell, quins són els seus objectius, qui hi està associat...

El seu objectiu principal és ordenar/regular el campionat de lluïment de la sardana esportiva a la nostra província. A l'Acstell i són totes les colles de competició (19 colles) de la nostra territorial lleidatana així com també la colla Aires d'Or de Santpedor que també col·labora molt amb la nostra territorial.

El concurs d'Almacelles del diumenge 1 de març va ser l'últim que es va poder celebrar. Aquesta llarguíssima parada en l'activitat de les colles quin efecte pot tenir a curt i llarg termini.

Esperem i desitgem que tingui poc efecte perquè el nostre campionat té un component emocional i de sentiment de país molt elevat. La competició hi és, però va molt embolicada a l'estima de grup de persones afines a una activitat lúdica sardanista.

Continuarem amb una agenda pendent en tot moment de l'evolució de la crisi sanitària, però en una suposada "normalitat" s'han programat més o menys concursos per aquest any 2021.

Tenim un calendari similar al d'edicions passades. Les poblacions acollidores de sardanes ens fan confiança i no serem nosaltres qui malmetrà aquesta energia. Tenim per davant 18 concursos de colles i 2 concursos individuals de revessa.

Creus que el calendari de concursos és suficient o faltaria sumar-hi algun més en altres poblacions?

El calendari actual és suficient per a la massa social que tenim actualment. El millor dels algoritmes possibles seria  tenir moltes més colles sardanistes per arribar a tots els indrets de la nostra província.  Actualment des de tots els sectors de la Federació Sardanista s'està treballant sobre l'augment de la participació sardanista en tots els àmbits.

Com a suport a l'organització dels concursos, des de l'Acstell amb el suport del departament de comunicació i la Federació està programada l'edició d'una breu guia que ajudi a entitats i ajuntaments a una fàcil i correcta organització. Que ens pots avançar?

Aprofitarem el concepte de grup bombolla perquè dins la colla sardanista esportiva, de sempre ha mantingut aquesta integritat, la nostra rotllana delimita un espai concret i una manera de procedir molt escaient amb els protocols sanitaris. 

Hi haurà un petit canvi en el galop d'entrada per no agrupar les colles en un sol punt i, mentre durin les restriccions, suprimirem la gran rotllana de germanor. 

Segons la teva opinió personal, s'ha de mantenir, inclús potenciar, la sardana revessa dins dels concursos de colles sardanistes.

La sardana revessa és una sardana d'estudi, necessita d'una resolució/conclusió matemàtica per arribar a encertar-la.  Això no exonera que sigui ballable. 

Crec que la sardana revessa  és inadequada als concursos de sardana esportiva perquè trenca la competició i la seva vistositat.   No té un principi col·lectiu. 

I és per tradició i perquè no es volia allunyar de les places. Per demostrar que existeix.  Per mi, el seu camí són els concursos individuals de sardana revessa i la seva promoció als aplecs sardanistes.

En l'àmbit català, i com a vocal de la Unió de Colles de Catalunya, ens pots avançar alguna novetat del Campionat de Catalunya de Lluïment i de Punts Lliures?

En aquests moments estem en els prolegòmens per endegar el Campionat de Catalunya. S'hi està treballant amb força per minimitzar al màxim qualsevol pèrdua sardanista.

Albert, unes paraules finals per tancar l'entrevista? 

Doncs animaria a tothom a ballar sardanes. No està contraindicat en res, és un bon complement a tot, no té edat, no exclou a ningú, és saludable i és una activitat que es pot practicar on vulguis i amb qui vulguis.

I el més important, la sardana és nostra; això vol dir que l'hem de conservar, estimar i practicar.

.....................................

Albert Masagué, dansaire de la Colla Verge del Miracle de Balaguer, és president de l'Acstell des de l'any 2016. La resta de la junta està formada per Adoració Prats com a vicepresidenta i Joan Antoni Corbella i Jordi Garriga com a vocals.

El Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma s'iniciarà, sempre que les autoritats i les circumstàncies sanitàries del moment ho permetin, el pròxim 14 de febrer a Ponts. El seguiran el 28 de febrer a Almacelles, 11 d'abril Mollerussa, 9 de maig a Lleida, i el 22 i 29 també de maig a Linyola i Agramunt respectivament. En el mes de juny se celebraran els concursos d'Ivars d'Urgell el dia 6 i el de Golmés previst inicialment pel dia 12. Després de l'habitual parada estiuenca el Campionat es reprendrà el dia 4 de setembre a Encamp i Vilanova de Bellpuig. En el mateix mes se celebraran els concursos de Les Borges Blanques el diumenge 5, Tàrrega el 12, Solsona el dia 18 i tanca el mes Cervera el diumenge 26. En el mes d'octubre estan programats els concursos de Verdú el dissabte 2, Preixana el 17 i  Bellvís el diumenge 24. Balaguer tancarà el campionat de Lleida i el de Catalunya el diumenge 7 de novembre.

Es mantenen també en l'agenda els Concursos Individuals de Sardana Revessa programats pel dia 7 de febrer a Cervera i el 10 d'octubre a Mollerussa.
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA