Sardalleida

Joaquim Mesalles, capellà i compositor de sardanes

Joaquim Mesalles, capellà i compositor de sardanes
Autoria imatge: Joaquim Mesalles

Mesalles és el director del Petit Cor de la Catedral de Lleida

La Confederació Sardanista de Catalunya va celebrar el passat diumenge 28 de febrer un concert per promocionar la sardana com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. 

El concert va tenir lloc en el Santuari de la Mare de Déu del Carme (Carmelites) de l'Avinguda Diagonal de Barcelona. La principal característica de l'audició va ser el seu caràcter temàtic al voltant de sardanes compostes per capellans i religiosos amb la cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona sota la batuta de Marcel Sabaté.

La cobla va interpretar deu sardanes de religiosos compositors, amb el valor afegit de la presència de Monsenyor Valentí Miserachs, vingut expressament des de Roma, mossèn Frederic Pujol i mossèn Joaquim Mesalles.

La vinculació de Joaquim Mesalles a les terres lleidatanes en el camp de la creació de musica per a cor i cobla, concretament amb la comarca de les Garrigues, queda palesa en les seves composicions sardanistes. Destaquem; "El campanar de Les Borges" sardana estrenada amb motiu de Borges Blanques Ciutat Pubilla de la Sardana l'any 1980, "Oliver de les Garrigues", sintonia dels pregons de la població durant molts anys i  "Salt d'espona" dedicada a la colla sardanista del mateix nom de les Borges Blanques. Altres poblacions de les Garrigues també van ser motiu de les composicions del mossèn Mesalles, entre elles; "Rossinyol de les Garrigues" sardana per a Cor i Cobla estrenada amb motiu del 75è aniversari de la Coral de Cervià l'any 1984, "Juneda terrer de l'Urgell" estrenada per les festes de la població l'any 1986. 

"Les onze gràcies", interpretada en el concert de Barcelona, "Ma vila de festa", "Espurnes de festa" i "A la Verge de Núria" també formen part del llarg repertori de composicions que s'amplia amb altres composicions religioses i de música profana amb musicalització de poemes  de Marius Torres, Joan Duch i de Josep Pàmies entre altres.

Joaquim Mesalles és llicenciat en Filosofia i Lletres, professor de Filosofia i Música i Mestre de Capella i director del Petit Cor de la Catedral de Lleida.

Segons publica la Confederació Sardanista de Catalunya, "El concert permet posar al descobert la dedicació de nombrosos religiosos per al món de la composició de sardanes. De fet, la Confederació Sardanista de Catalunya ha identificat fins a 60 sacerdots autors de sardanes i música per a cobla. D'aquest conjunt, se n'ha fet una tria representativa per oferir aquest concert".
0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA