Sardalleida

Dolç Infern i Fonts de Valldans participaran en l'Aplec Internacional Adifolk

Dolç Infern i Fonts de Valldans participaran en l
Autoria imatge: adifolk.cat

L'Alguer a l'illa de la Sardenya serà la seu de la trobada

Les colles sardanistes lleidatanes de competició "Font de Valldans" de Ponts i "Dolç Infern" colla gran del Grup Sardanista Montserrat de Lleida, conjuntament amb la colla "Trenc d'Alba" de Girona seran les representants del món sardanista en el 33è Aplec Internacional de Cultura Catalana que organitza "l'Associació per a la difusió del folklore" (Adifolk) i que aquest any se celebrarà del 24 al 26 de setembre en la ciutat de l'Alger en l'illa de Sardenya (Itàlia).

Les cobles, La Flama de Farners, de Santa Coloma de Farners; la Conrad Saló de l'Escola Municipal de Música Conrad Saló de La Bisbal d'Empordà i la Ciutat d'Amposta de la capital de la capital del Montsià, acompanyaran a les tres colles sardanistes en el que serà la representació de la sardana i la formació musical que l'acompanya. Destacar que les dues colles sardanistes lleidatanes han participat amb anterioritat en passades edicions de l'aplec.

L'Aplec Internacional "té com a objectiu fonamental potenciar i dinamitzar la cultura popular del nostre país i també donar a conèixer a Catalunya el folklore d'altres indrets del món, mitjançant diferents intercanvis culturals".

La trobada es va presentar el passat dimecres 7 d'abril en la ciutat de Tortosa en el marc de "Capital de la Cultura Catalana 2021". En el dossier del programa i activitats hi consta la participació de 800 actuants de 40 grups de tot Catalunya que mostraran fins a 12 manifestacions de cultura popular i tradicional del nostre país. Bastoners, agrupacions musicals, balls de seguici, ball de gitanes, bestiari, grups corals, diables, esbarts, gegants i capgrossos, sardanistes i tradicions populars conformen un ampli programa que es completarà amb l'actuació de grups de cultura popular de Sardenya.

Les colles sardanistes i la sardana tindran el seu espai en el programa el dissabte 25 de setembre a 2/4 d'1 del migdia i el diumenge 26 a les 10 del matí amb ballades i exhibicions.

La primera edició de l'Aplec es va celebrar l'any 1988 en la ciutat d'Amsterdam. París, Brussel·les, Florència, Luxemburg, Lisboa, Tallin, Cracòvia, Timisoara, Washington i Copenhaguen entre altres han estat seu de l'esdeveniment cultural. 

L'Associació per a la difusió del folklore" (Adifolk) organitza aquesta manifestació de cultura catalana conjuntament amb el Comune di Alghero, amb el patrocini de Grimaldi Lines i el suport del Departament de Cultura i el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona, Montblanc Viatges, TV3, Catalunya Ràdio, La Xarxa, Turisme de Catalunya, el Patronat del Corpus de Lleida i totes les federacions i confederacions de cada manifestació cultural, així com la Plataforma per la Llengua, Omnium Cultural de l'Alguer, l'Obra Cultural de l'Alguer, la Fondazione Alghero, la Maria Carta Fondazione i Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021.