Sardalleida

Retrobament de colles sardanistes en el concurs de Linyola

Retrobament de colles sardanistes en el concurs de Linyola
Autoria imatge: Josep Blasi

Més d'un centenar de dansaires participen en el concurs

El campionat de colles sardanistes de la demarcació de Lleida organitzat per l'Acstell, va reprendre l'agenda el passat dissabte 22 de maig amb el concurs de Linyola com el primer a celebrar-se en l'anomenada "postpandèmia".

Més d'un centenar de dansaires d'un total de nou colles sardanistes de tres categories van participar en el concurs demostrant un bon nivell sardanista malgrat els llargs mesos d'inactivitat arran de l'aturada forçosa per la crisi sanitària.

Un concurs on l'alegria del retrobament, el fet de tornar a ballar en una plaça i  defensar de forma acurada una sardana van ser les notes predominants al llarg de la trobada. 

En categoria Infantil hi van participar les colles Demà Jovencells de Cervera i Escarlata de Lleida essent el primer lloc en aquesta ocasió per la colla de la Capital de la Segarra. En categoria Juvenil la colla Guspira del Grup Sardanista Montserrat de Lleida, no va tenir rival, ja que va ser l'única colla a competir en aquesta categoria.

En el grup de les colles grans es va donar la casualitat d'un triple empat en el primer lloc. Dolç Infern de Lleida, Xalem de Bellvís i Verge del Miracle de Balaguer van obtenir els mateixos punts. La resta de colles participants van ser; Somnis del Pla de Mollerussa, Brut Natura de les Borges Blanques i Font de Valldans de Ponts.

En la modalitat de sardana revessa les colles Dolç Infern i Verge del Miracle van aconseguir esbrinar el tiratge i tancar correctament la sardana. Xalem i Somnis del Pla van esbrinar el tiratge, però no van tancar la sardana correctament. Els més petits de Cervera, Demà Jovencells, van esbrinar el tiratge de curts i van errar en la de llargs i per tant també en el tancament.

El públic assistent va gaudir amb les colles interpretant la sardana de Punts Lliures, modalitat poc coneguda per un ampli públic perquè majoritàriament es balla en els concursos per la seva coreografia i especial execució.

Mollerussa Capital de la Sardana 2016 va ser la sardana que les colles van executar en la modalitat de Punts Lliures. El primer lloc fou per Dolç Infern seguida de Somnis del Pla, Brut Natura i Guspira. La Cobla Vents de Riella, formació que interpretà les sardanes del concurs, va oferir una sardana de concert un cop finalitzat el concurs.

Totes les colles participants van rebre un obsequi, gentilesa de l'Ajuntament de Linyola. 

Malgrat l'excel·lent recuperació de l'agenda dels concursos de colles sardanistes i el bon nombre de dansaires i colles participants a Linyola, l'Acstell comunicava la setmana passada la cancel·lació dels concursos d'Ivars d'Urgell i de Golmés previstos pel mes de juny. Per aquest motiu, les colles no es retrobaran fins al concurs de Vilanova de Bellpuig programat pel dissabte 4 de setembre. Aquesta nova aturada, però sí que permetrà continuar amb el ritme d'entrenaments de les colles i arribar a la tardor en plena forma física.

El Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma està organitzat per l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes, amb la col·laboració de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida i el suport dels Ajuntaments i entitats sardanistes de cada municipi seu del concurs.

La Federació Sardanista de les comarques de Lleida agraeix el suport de l'Ajuntament de Linyola en l'organització del concurs i a la Diputació de Lleida i l'Institut d'Estudis Ilerdencs pel suport i difusió de la sardana al llarg de l'any.