Sardalleida

Excel·lents xifres de participació del programa Saltem i Ballem

Excel·lents xifres de participació del programa Saltem i Ballem
Autoria imatge: Gaspar de Portolà. Balaguer

Vint-i-sis escoles de sis comarques de la demarcació de Lleida hi ha participat en aquesta edició

El programa d'ensenyament de la sardana Saltem i Ballem, promogut per la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, ha aconseguit unes excel·lents xifres de participació en aquesta especial edició condicionada per la pandèmia sanitària.

Malgrat els inicials entrebancs pels alts índexs de contagi de la Covid-19 i l'ajornament al tercer trimestre del curs escolar, el Saltem i Ballem aconsegueix uns resultats molts semblants a les anteriors edicions. 

El curs 2021 tanca amb la participació de 26 escoles de sis comarques lleidatanes, 1.488 alumnes i 21 monitors, dades molt satisfactòries si tenim en compte la situació actual i que s'acosten a les 1.678 nenes i nens que van aprendre a ballar sardanes l'any 2019.

L'organització dels tallers i cursos de sardanes, en aquest context de crisi sanitària, ha estat tot un repte pels responsables del programa, però amb l'excel·lent predisposició dels centres escolars, l'aplicació estricta de les mesures de prevenció dictades pel Procicat per aquest àmbit i la professionalitat de les monitores i monitors, els cursos han estat un èxit i una nova generació de joves s'han endinsat i conegut el món de la sardana i alhora, han après a ballar la dansa catalana.

Els centres participants han estat el CEIP Riu Segre, Escola Pinyana, Escola Parc de l'aigua, Escola la Mitjana, Escola Príncep de Viana, Torre Queralt, CEIP Joan XXII i Joan Maragall de Lleida ciutat. De la comarca del Segrià també hi ha participat l'Escola Miquel Baró Daban de Serós.

Del Pla d'Urgell les escoles CEIP Marinada de Vilanova de Bellpuig, CEIP EL Sitjar de Linyola i les escoles Ignasi Peraire, Pompeu Fabra, Les Arrels, La Salle i els instituts La Serra i Terres de Ponent de Mollerussa.

A les Garrigues hi ha participat les escoles Albirka d'Arbeca i  Manuel Ortiz i Castelló de Juneda. Les escoles de Balaguer, capital de la Noguera, que han participat en aquesta edició del Saltem i Ballem han estat, CEIP Àngel Guimerà, CEIP La Noguera i l'Escola Gaspar de Portolà.

A la Segarra les escoles CEIP Josep Arqués i Col·legi Jaume Balmes de Cervera i escola Mare de Déu de la Mercè de Sant Ramon. I en la comarca de l'Urgell, els centres escolars de Col·legi Mare de Déu del Socós d'Agramunt i CEIP Valeri Serra de Bellpuig.

La junta del Saltem i Ballem estan ultimant els detalls del programa d'ensenyament de la sardana pel curs 2021-2022 amb la intenció de fer-lo arribar a tots els centres educatius de la demarcació abans de finalitzar el curs escolar i així les direccions i les Ampes dels centres educatius comptin amb tota la informació necessària per a la planificació dels cursos i tallers pel nou curs escolar.

Des de l'organització també esperen poder recuperar la Trobada Intercomarcal Escolar del Saltem i Ballem cancel·lada en aquesta edició per motius sanitaris. Recordem que Vilanova de Bellpuig havia de ser la seu de la trobada del 2020 i que coincidia amb el 30è aniversari del Saltem i Ballem. Amb aquest motiu, l'Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig, amb la col·laboració de l'escola Marinada, l'Ampa i l'Ajuntament de la població havien preparat una jornada sardanista pensada per la participació i gaudi de tots els alumnes del curs. 

Recordem que el programa sardanista té la seva versió d'ensenyament de la sardana pensada per la gent gran. Cursos destinats als Casals de la Gent Gran i Centres Cívics amb la finalitat de promoure l'activitat sardanista en aquesta franja de la població com una activitat física i saludable i alhora també de socialització. L'Aplec de la Sardana d'Alpicat havia de ser l'escenari per la celebració de la Trobada Sardanista d'Adults, cancel·lat també per motius sobradament coneguts.

"Saltem i Ballem" és el programa d'ensenyament de la sardana promogut per la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida que arriba aquest 2021 a la 30a edició. Els cursos estan enfocats a nens i nenes de cicles educatius de primària, secundària o superiors i compten per l'ensenyament amb monitors federats amb experiència sardanista i recursos pedagògics per a les diferents edats de l'alumnat. La programació dels cursos del Saltem i Ballem infantil els pot demanar qualsevol població amb una entitat com a responsable com poden ser, Ampes, Ajuntaments, Agrupació Sardanista, Escola i altres associacions interessades.

Els principals objectius dels cursos del Saltem i Ballem Infantil són: conèixer i valorar la dansa i la música de la sardana, com a una de les expressions de la cultura popular catalana. Aprendre el punteig de la sardana i el galop conèixer la cobla i els instruments que la formen. També fomentar la participació en activitats lúdiques al voltant de la sardana que tinguin lloc a la mateixa població o comarques per tal de dinamitzar la nostra cultura i reforçar el moviment sardanista i la cultura popular.

El programa del Saltem i Ballem ofereix a les escoles i centres educatius dues modalitats, un curs de 12 hores i dues ballades o un taller de 6 hores i dues ballades.

Els centres i entitats interessades en la celebració dels cursos i tallers d'ensenyament de la sardana poden contactar amb la secretaria de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida al correu federació@sardalleida.cat o al telèfon 973 711 975




0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA