Sardalleida

SomSardana reunirà prop de 1500 alumnes de primària en una ballada simultània a Barcelona i Tàrrega

SomSardana reunirà prop de 1500 alumnes de primària   en una ballada simultània a Barcelona i Tàrrega
Autoria imatge: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

Serà el divendres 3 de maig en motiu de la cloenda dels cursos de sardanes escolars

751 escolars corresponen al projecte El País a l'Escola i els trobarem al Pla de la Catedral de Barcelona, i els altres 720 alumnes es trobaran a Tàrrega en el marc del Saltem i Ballem de la Federació Sardanista de Lleida. 

El divendres 3 de maig és el dia de la gran cloenda dels cursos de sardanes que es fan en horari lectiu a les escoles de primària catalanes. En concret, parlem de les comarques de Lleida i de Barcelona que són les demarcacions que posen a disposició de les escoles un programa específic per ensenyar a l'alumnat a ballar sardanes amb una gran cloenda conjunta final. 

A terres de Lleida el programa que regeix aquesta formació sardanista pels més petits és el ‘Saltem i Ballem' i a Barcelona és ‘El País a l'Escola'. Cadascun d'aquests projectes té un funcionament propi segons la seva normativa territorial però comparteixen al cent per cent l'objectiu final: que l'alumnat de primària tingui accés a l'aprenentatge de la dansa de la sardana.

A més d'aprendre els passos bàsics, cal sumar ‘La relació de la sardana amb les matemàtiques, la música, l'educació física o la història així com amb comportaments bàsics com l'atenció i el treball en grup que s'aconsegueixen tot dansant i reforcen gran part de les assignatures troncals de l'alumnat de primària", afirma Imma Pujol, responsable de l'Àrea de Formació i Igualtat de SomSardana i docent de professió.

En aquest mateix sentit, coincideix la Pilar Torrades, presidenta de Saltem i Ballem a les comarques de ponent ens recorda que ‘la sardana és una eina per treballar els valors a classe doncs está lligada intrínsecament amb la solidaritat, la germanor, la igualtat entre sexes i entre alumnes i la no violència. La unió de l'anella i el treball en grup cohesionen el grup-classe a través de la rotllana'.

La cloenda d'El País a l'Escola a Barcelona

La concentració serà al Pla de la Catedral de Barcelona i hi assistiran un total de 751 escolars de 18 escoles participants al programa, que seran els balladors de les sardanes interpretades per la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

La cloenda d'El País a l'Escola, que se celebra anualment, inclou un galop d'entrada, la ballada de diferents sardanes i la presentació dels instruments de la cobla, on la mateixa cobla explica als escolars assistents les seves característiques, instrument en mà. La sardana que tanca la trobada és ‘El país a l'escola' que fou encarregada al compositor Carles Santiago l'any 1994, any que s'estrenà.

L'acte que començarà a les 11 h i tindrà una hora de durada, serà conduït per la periodista Elisenda Carnicé que interactua amb els nens i nenes sardanistes durant la ballada. 

Imma Pujol destaca sobretot la bona acollida del nou model de la campanya que es va implantar el curs passat. La prova és que s'han duplicat el número d'escoles i alumnes participants. En aquesta edició han estat 817 alumnes i un total de 22 escoles les que s'han acollit al projecte davant dels 390 alumnes i les 9 escoles de l'any passat. 

Programa - Horaris

10.30 h Arribada nens: acreditacions i esmorzar

11.00 h Ballada i presentació dels instruments

Galop d'Entrada: El meu promès de Bartomeu Vallmajó

Sardana de lluïment: Petits laietans, de Joan Jordi Beumala

Presentació dels instruments de fusta per part dels músics de la cobla

Sardana de punts lliures: Tossa bonica de Francesc Mas Ros

Presentació dels instruments de metall per part dels músics de la cobla

Sardana de germanor: El País a l'Escola de Carles Santiago

12.10 h Entrega del Premi del concurs de dibuix 

A tall de recordatori, aquesta cloenda l'any passat va ser l'escenari on es va estrenar l'arranjament per a cobla en format sardana de la cançó CotixCoti, la popular cançó del grup The Tyets. 

Les empreses col•laboradores que fan possible aquest programa educatiu són: el Departament de Cultura de la  Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona a través de l'ICUB. Empreses que donen suport a la cloenda aportant producte són la Fundació Carulla, Cavall Fort, Bon Preu Esclat i Llet Nostra. 

La cloenda del Saltem i Ballem a Tàrrega

Hi assistiran 720 nens i nenes de 15 escoles de les comarques de la Noguera, l'Urgell i Pla d'Urgell. La trobada es farà al Parc Sant Eloi de Tàrrega i l'acompanyament musical anirà a càrrec de la cobla Tàrrega.

El programa sardanista s'iniciarà a les 10.30 h del matí amb el galop de presentació dels grups participants de tots els centres escolars. Continuarà amb la ballada de sardanes d'exhibició, els parlaments de les autoritats i lliurament d'obsequis i acabarà amb la sardana de germanor.

Pilar Torrades ressalta l'alt grau d'arrelament al territori de les nostres tradicions i en especial de la sardana que s'ha aconseguit gràcies a la feina ingent de la Federació Sardanista de Lleida en coordinació amb tots els ajuntaments de les comarques lleidetanes. Les dades ho corroboren doncs han participat a la campanya un total de 2.673 escolars provinents de 58 escoles de primària.

Programa - Horaris

09.00 h Arribada nens: acreditacions i esmorzar

10.30 h Ballada 

Galop d'Entrada: Galop.cat

Sardana de lluïment: Nens i nenes d'Antoni Mas

Sardana de punts lliures: Compartint emocions de Josep Coll

Ball de l'eixida

Parlaments i lliurament de premis

Sardana de germanor: EnGanxa! d'Albert Palau

12.00 h Retorn als centres educatius- matí

Dinar al Parc (cada alumne es porta el seu menjar)

Activitat lúdico-cultural: exploració autoguiada pel Parc de Sant Eloi

16.00 h Retorn als centres educatius- tarda





0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA