Sardalleida

Aplec del Mil•lenari a Ponts

Aplec del Mil•lenari a Ponts
Autoria imatge: Joaquim Fabrés

En el marc dels actes de celebració del mil•lenari de Sant Pere de Ponts

La vila de Ponts celebra aquest any 2024 el mil•lenari de la col•legiata de Sant Pere de Ponts amb tot un seguit d'actes al llarg de l'any. Les sardanes també estaran molt presents en el programa d'activitats. Per donar més relleu al contingut cultural, l'aplec de la Sardana que se celebrava en el mes d'agost, aquest any i de forma excepcional , es trasllada al diumenge 14 d'abril al Passeig del centre urbà de Ponts.

Un aplec del Mil•lenari que s'iniciarà a 2/4 d'11 del matí i comptarà amb les quatre cobles del territori. Així al mati, les sardanes del repertori seran interpretades per les cobles Tàrrega i Vents de Riella, i als volts de 2/4 de cinc de la tarda, per les formacions musicals Jovenívola d'Agramunt i la Bellpuig Cobla. 

Prèviament, la vigília el dissabte 13 d'abril, està programat un concert de sardanes i música de cobla amb la Principal del Llobregat en la mateixa col•legiata de Sant Pere a 2/4 de 10 de la nit a un preu de 15€. En el transcurs del concert s'entrenarà la sardana del "Mil•lenari de Sant Pere" del compositor Jordi Molina. La mateixa sardana s'interpretarà en les ballades de l'aplec tant al matí com a la tarda. Per assistir al concert cal comprar l'entrada a un preu de 15€ a en el següent enllaç:   https://tuit.cat/6Uk11

El monument, rehabilitat per iniciativa ciutadana, acollirà els actes més rellevants de la celebració.

Sant Pere de Ponts va ser la seu d'una antiga canònica agustiniana creada al segle XI sota el patronatge dels comtes d'Urgell. Actualment només se'n conserva l'església, que es va edificar a partir de les donacions comtals dels anys 1091-1094 i que, darrerament, ha estat restaurada en gran part per l'Associació Amics de Sant Pere de Ponts, institució que hi ha realitzat diverses campanyes de reconstrucció durant prop d'una vintena d'anys. Fruit de la seva tasca, l'entitat ha rebut diferents reconeixements, entre els quals destaca la Creu de Sant Jordi.

El mes de març de 1839 les tropes carlistes expugnaren i incendiaren el castell i l'església de Sant Pere. El cimbori octogonal i la coberta de la volta dels peus de la nau quedaren destruïts. La incúria posterior abocà l'edifici a un progressiu deteriorament, recentment aturat amb els treballs de consolidació i reconstrucció. L'abril de 1931 l'església va ser declarada Monument Nacional de Catalunya per la Generalitat Republicana.





0

DEIXA UN COMENTARI

DARRERES NOTÍCIES

AGENDA

ALTRES TITULARS

NOTÍCIES PER TEMÀTICA

AGENDA PER TEMÀTICA