Concepció Ramió i Jaume Nonell conduiran la trobada
El pròxim dissabte 9 de març, en el marc dels actes del Dia Internacional de la Dona, se celebrarà una xerrada-debat a Balaguer amb el nom "Dones i Cobla, una visió històrica. Com ho van viure les pioneres". La Xerrada s'iniciarà a 2/4 de 6 de la tarda en la Sala Polivalent del Centre Cívic dels Escolapis Vells i és organitzada pel Col•lectiu Sardanista de Balaguer amb la col•laboració de l'Escola Municipal de Música de Balaguer.
La xerrada comptarà amb la compositora i directora de cobla Concepció Ramió i de Jaume Nonell, historiador i estudiós de la sardana i la cobla.
Durant cent vint-i-cinc anys, en el període comprés entre 1850 i 1975, només hi ha constància d'una dona, es tracta de la tenora Marta Rigau i Poch, nascuda el 1865 en una família de músics de Torroella de Montgrí. El seu pare, Joan Rigau, era músic i va ser el fundador i director de la cobla-orquestra Els Barretons. Hem d'esperar fins al 1981, a la incorporació de Maria Antònia Pujol en la Cobla Bages. A partir dels anys setanta, amb la incorporació dels instruments de cobla en les escoles de música, propiciarà l'inici de la democratització amb la presència de dones en la formació musical amb tota normalitat.
Jaume Nonell Juncosa és un promotor cultural català i estudiós del món de la sardana.
El seu pare, Ramon, fou promotor i fundador de Sabadell Sardanista. Va començar a ballar a la colla Espigues Daurades i continuar en Roselles i Espigues i Bell Punteig. Ha estat entrenador del grup de colles de l'Associació Sardanista Continuïtat, de Torroella de Montgrí, i fundador de les colles infantils Estrep i Esquitx, de Sabadell Sardanista. Nonell va ser component de junta de Sabadell Sardanista i fundador i primer president de la Comissió d'Aplecs de les Comarques Barcelonines. Jaume Nonell aportarà la part més analítica de la conferència donant el contrapunt a Concepció Ramió que aportarà el vessant més humà i d'experiència personal.
Concepció Ramió, nascuda a Girona, és instrumentista de piano, tenora i oboè, compositora, professora de música i directora de cobla. A partir de l'any 1990 començà a impartir nombrosos cursos i seminaris en els camps de la música i els llenguatges musicals del segle XX.
Està molt vinculada al camp de la cobla ja des de l'any 1980, quan començà a compondre sardanes. Més endavant, ha estat instrumentista de tenora a la cobla Figueres, Principal de Banyoles, Catalunya 2000, Popular i Badalona. També ha estat directora de diverses cobles: la Cobla Sant Jordi entre 1991 i 1993, la Vila d'Olesa, i des del 1994, l'actual Bellpuig Cobla.
La xerrada-debat és un dels actes que conformaran l'extensa agenda del Col•lectiu Sardanista de Balaguer per aquest any 2024. Recordem que el Col•lectiu neix com a continuïtat en la promoció i difusió de la sardana arran de Balaguer Capital de la Sardana 2022.
0